Moje archiwum

Promocja zdrowego stylu żywienia

Autorka „Praktycznego poradnika żywieniowego w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2”, Aleksandra Cichocka, promowała zdrowy styl żywienia podczas spotkania w Klubie Księgarza na Rynku Starego Miasta w Warszawie, które zorganizowało wydawnictwo MEDYK.

Tłum zaproszonych gości – lekarzy, pielęgniarek, dietetyków, studentów medycyny, księgarzy, dziennikarzy – gorąca dyskusja podczas wykładu i długie rozmowy w kuluarach przy lampce szampana. Tak wyglądał wieczór, podczas którego Aleksandra Cichocka, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, zaprezentowała najważniejsze zasady zdrowego żywienia, o których pisała w poradniku wydanym w zeszłym roku przez wydawnictwo MEDYK. Mają one bardzo duże znaczenie dla osób zagrożonych cukrzycą lub już na nią chorujących. Podczas prezentacji Aleksandra Cichocka podkreśliła również najważniejsze zalety diety śródziemnomorskiej. Spotkanie i dyskusję poprowadził prof. Jerzy Woy-Wojciechowski, który omówił tez rolę diety w życiu człowieka. Jedną z atrakcji wieczoru było przeczytanie wybranych fragmentów poradnika przez Krystynę Czubównę.

Interesującą propozycję zdrowego odżywiania przedstawiła w drugiej części spotkania również firma LightBox, która dostarcza całodzienne zestawy pełnowartościowych posiłków bezpośrednio do klientów – do pracy lub domu. Zestawy są zróżnicowane kalorycznie (5 wariantów)co umożliwia osobom odchudzającym się utrzymanie prawidłowej wagi. Pomoc w odchudzaniu mogą też stanowić, jak zapewniły przedstawicielki firmy Oriflame, koktajle z serii Wellness Natural Balance Shake – o smaku truskawkowym, waniliowym i czekoladowym. Mają niski wskaźnik glikemiczny i zawierają one naturalne składniki odżywcze.

Niskim wskaźnikiem glikemicznym charakteryzuje się także pieczywo dietetyczne stworzone z myślą o chorych na cukrzycę, które produkuje firma Gempe (piekarnia i ciastkarnia) Ma ona również w swojej ofercie chleb pełnoziarnisty, żytni i dyniowy. Podsumowaniem spotkania był pokaz kulinarny przygotowany przez szefa kuchni restauracji „Moonsfera”. Goście mieli okazję spróbować kilku potraw sporządzonych według przepisów z „Praktycznego poradnika żywieniowego w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2”.

Patronat medialny nad spotkaniem sprawowały:
”Lek w Polsce” i „Gabinet Prywatny”.

Patronem honorowym było Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.

Oprac. Alicja Paciorek-Kolbus

Patronat honorowy:




Patronat medialny specjalistycznych miesięczników:




Partnerzy spotkania: